SAĞLIK

Retina hastalıklarında erken tanı önemli

Retina hastalıklarında erken müdahalenin büyük önem taşıdığını söyleyen Dünyagöz Hastaneler Grubundan Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yavuz Bardak, yılda bir kez retina muayenesi olunması konusunda uyarıda bulundu.

Prof. Dr. Yavuz Bardak ayrıca, “Retina tabakası, görmeden sorumlu önemli bir doku olduğu için ani görme kaybı, gölgeli veya perdeli görme, karanlıkta şiddetli ışık çakması ve önceden olmayan uçuşmalar gibi şikayetlerde de ivedilikle bir göz hastalıkları uzmanına başvurulması gerekir. Göz içi kanamaları, retina yırtıkları, retina dekolmanı gibi gözün arka kısmını ilgilendiren durumlara vitrektomi ameliyatları ile müdahale etmek mümkündür” dedi.

Sarı Nokta Hastalığı (Makula Dejenerasyonu):
Sarı nokta hastalığı, makula dejenerasyonunun ileri yaş hasta grubunda önemli bir görme kaybı nedeni olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yavuz Bardak, ‘’Retinanın tam merkezinde bulunan sarı noktamızın genetik eğilimi olan insanlarda çevresel faktörlerle ilerleyen yaşlarda hızla bozulabilir. Ailesinde bu hastalık bulunan bireylerin elli yaş sonrası retina taraması yaptırması, risk durumlarının erken tespiti hastalığın önlenmesi açısından kritik öneme sahip. İleri tetkiklerle makula dejenerasyonun başlangıç aşamasında tespiti ve hastalığın ilerlemesinin önlenmesi mümkündür. Ancak hastalık ortaya çıkmışsa tedavi imkanları yine hekimin yapacağı ileri incelemelerden sonra planlanabilir. Kuru ve yaş tip olarak iki gruba ayrılan bu hastalığın kuru tipinin tedavisinde, sarı noktanın kurumasını önleyerek hastalığı durduran, kimi olgularda görme artışı yakalamamızı sağlayan fotobiyomodülasyon tedavisi artık ülkemizde kullanıma girdi. Üç hafta süresince haftada üç seans uygulanan ve gerekirse 6 aylık periyodlarla tekrarlanabilen bu tedavi sayesinde kuru tip sarı nokta hastalığı olan hastalarımız için de yeni bir tedavi imkanı doğmuş oldu. Yaş tip sarı nokta hastalarımızda ise göz içi ilaç enjeksiyonları, fotodinamik tedavi -soğuk lazer- ya da fotokoagülasyon – sıcak lazer- yöntemleri ile hastalığı durdurabiliyoruz. Bunun dışında nadir olgularda vitrektomi ameliyatı gerekebilmekte” ifadelerini kullandı.

Diyabet ve göz sağlığı (Diyabetik Retinopati ):
Diyabet vücudumuza küçük çaplı damarlarımıza zarar vererek geri dönüşümsüz bir hasara (diyabetik retinopati) yol açmakta körlüğe sebep olmaktadır diyen Prof. Dr. Yavuz Bardak, Diyabetik retinopati’nin erken teşhisi yıllık düzenli muayenelerde gerçekleşebilir. Hekimin gerekli gördüğü hallerde bu muayene sıklığı arttırabilir, ileri tetkikler yapılarak hastalığın durumu tespit edilebilir. Hastalık erken evrede yakalanırsa retina lazer tedavisi, göz içi ilaç enjeksiyonları ile hastalığın ilerlemesini durdurabilir, görme kaybını en azından bir kısmını geri kazandırabiliriz. İleri derecede diyabetik retinopatili olgularda ise ciddi görme kayıpları mevcuttur. Bu tür hastalarda retinadaki hasarı düzeltmek için vitrektomi ameliyatı uygulamaktayız” diye devam etti.

Vitrektomi ameliyatı gözün arka kısmını ilgilendiren durumlarda yapılır
Vitrektomi ameliyatının göz içi kanamaları, retina yırtıkları, dekolman gibi gözün arka kısmını ilgilendiren durumlarda yapıldığını belirten Prof. Dr. Yavuz Bardak, “Diyabet, hipertansiyon ve damar tıkanıklığı gibi hastalıklar gözümüzün içinde kanamaya yol açar. Eğer kontrolsüz bir diyabet var ise bu durum zamanla retina damarlarının bozulup, vitreus dediğimiz sıvının içine kanamasıyla sonlanabilir. Bu durumlarda belli koşulların da sağlanmasıyla vitrektomi ameliyatı ile göz içindeki kanamalar temizlenebilir. Vitrektomi ameliyatları için yaş sınırı bulunmamaktadır” şeklinde konuştu.

Retina yırtıkları ve dekolman (Retina’nın Ayrılması):
Retina dekolmanı’nın önemli ve hızla müdahale gerektiren bir durum olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Yavuz Bardak, “Retinamız (ağ tabaka) göz içerisinde yırtılarak bulunduğu yerden kalkarsa beslenmesi ve özelliği bozulur, bu durum ağır görme kaybı ile sonuçlanabilir. Retina dekolmanı’nın öncüsü olan retina yırtıklarının erken tespiti çok kritiktir. Hastalarımız bu durumu gözlerinde ani başlayan uçuşma hissi ya da özellikle karanlık bir ortamda anlaşılabilecek ışık çakmaları ile fark edebilirler. Böyle bir durumda acilen bir göz hekimine başvurmalarını öneririm. Erken tespit edilen yırtıkların bariyer lazer yöntemi ile tedavisi mümkündür. Retina dekolmanlarında yırtık büyükse vitrektomi ameliyatı ile tedavi yapmaktayız.

Hangi durumlarda doktora başvurulmalı?
Prof. Dr. Yavuz Bardak, “Ani görme kaybı göz içi kanamanın bir belirtisidir. Görme alanının çevresel bir bölgesini görememe şeklinde başlayan ve bir süre sonra belki daha geniş bir alanı görememe; görmenin giderek azalması ve görme kalitesi düşmesi, ani görme kaybı, gözün önünde gölgelenme, gözün önünde şiddetli ışık çakması ve uçuşmaların olması gibi şikayetler varsa vakit kaybetmeden uzman göz doktoruna başvurulmasını gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

Retina hastalıkları asla bekletilmeye gelmez
Gecikilen durumlarda anatomik olarak dokuyu yeniden eski haline getirmek mümkün olsa bile görme fonksiyonunun geri gelemeyebileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Yavuz Bardak, retina hastalıklarının göz acilleri içine girdiğinin ve retina hastalıklarında hiç gecikilmeden göz hekimlerine başvurulması gerektiğinin altını çizdi.

İlgili Mesajlar

1 of 144