Tasarım, dekorasyon, mimari dünya ile sektör paydaşlarını bir araya getiren “Inspiration X İstanbul” Skyland HOM Dekorasyon Merkezi’nde gerçekleşti. “Şimdi ve Gelecek – Now and Future” temasıyla iki gün süren etkinliklerde; sektördeki yeni trendler başta olmak üzere farklı mimari bakış açıları, paneller, workshoplar ve özel konuşmalar ile dinleyicilere aktarıldı. Sektörün bugünü ve geleceğinin çok yönlü olarak ele alındığı “Inspiration X İstanbul”, alanında Türkiye’de bugüne kadar yapılmış en kapsamlı etkinlik olarak dikkat çekti.
Inspiration X İstanbul’un ilk gün etkinleri arasında yer alan Yekta Kopan moderatörlüğünde Mimar Gökhan Avcıoğlu ile Tepta Stratejik Marka Direktörü Özlem Yalım’ın katıldığı “Şimdi ve Gelecek – Now&Future” paneli büyük ilgi topladı. Mimar Gökhan Avcıoğlu, yapay zekayı vasatlık olarak niteleyerek “İnsanın kendini göstermesi için ideal bir fırsat doğdu. Bu insanın yaratıcı gelişiminin önünü açacaktır” dedi. Tepta Stratejik Marka Direktörü Özlem Yalım da özellikle Türkiye’nin beyaz ışığa teslim olduğunu Avrupa’daki gibi sarı ışık kullanılmasının hem görsel hem de ekolojik açıdan daha yararlı olacağını dile getirdi.
Inspiration X İstanbul’un ilk gün ikinci panelinde ise “Minimalizm-Maksimalizm İkilemi” Yüksek Mimar Emre Kuzlu moderatörlüğünde İç Mimar Atilla Kuzu ile İç Mimar Esat Fişek katılımıyla gerçekleşti. Konuşmacılar, çalışma ve yaşam alanlarında geçmişten günümüze uzanan minimalist ve maksimalist akımları etkisini değerlendirdiler.
Uluslararası birçok prestijli projede imzası olan Mimar Špela Videčnik “Diversity Through Limitations – Sınırlamalar Yoluyla Çeşitlilik” panelinde katılımcılarla mimari yaklaşımlarını ve görüşlerini paylaştı. Farklı ölçü ve bağlamlarda mekan ilişkilerini araştıran Mimar Špela Videčnik’in çalışmaları, kamu, spor, kültür ve dini binalardan, tek ve çoklu konutlara uzanan çeşitli projelerden oluşuyor.
Inspiration X İstanbul etkinliklerinin ilk günün son paneli Sanatçı ve Tasarımcı Fırat Neziroğlu yönetiminde gerçekleşen İç Mimar Renda Helin Çizer’in ve Mimar Samprie Chatziachmet’in katıldığı “Biyofilik Tasarım ve Biyomimikri” paneli oldu. Panelde doğal malzemelerin yaşam alanlarında kullanılmasının artışlar kaydettiğine dikkat çekilirken, doğal malzemelerin geri dönüşümünün olumlu çevresel etkileri de masaya yatırıldı.