ManşetSAĞLIK

Gebelikten korunmada yeni tercih: Cilt Altı İmplant

Son dönemin popüler ve merak edilen korunma yöntemlerinden cilt altı implant, vücuda etonorgesten adı verilen bir çeşit progestin salınımı yapar. 4 cm uzunluğunda 2 mm çapında çubuk şeklinde bir materyaldir. Röntgende görüntülenebilir, radyoopaktır. Salınan progestin, ovulasyonu yani yumurtalıklardan yumurta atılmasını önler. Sürekli progesteron salınımı nedeniyle endometrium (rahim duvarı) kalınlaşmaz ve gebelik kesesinin gömüleceği uygun ortam oluşamaz. Aynı zamanda progestin hormonu vajinal mukusun yapısını değiştirerek kalınlaştırır ve spermin rahme girmesini önleyen bir bariyer gibi davranmasını sağlar. Tüm bunların sonucunda ise gebelik oluşumu engellenmiş olur.

Cilt altı implant dominant olmayan kolun üst iç kısmına yerleştirilir. Uygulama öncesi bölge işaretlenir ve işaretli alana lokal anestezi uygulanır. Uygulama alanının uyuştuğuna emin olduktan sonra aplikatör yardımıyla implant cilt altına yerleştirilir. Uygulama sonrası bölge bandaj yardımıyla kapatılır. 24 saat sonra bandaj hasta tarafından çıkarılabilir. Uygulama esnasında ya da sonrasında hasta ağrı hissetmez. Uygulama sonrası hasta günlük rutin hayatına devam edebilir. Hastanede yatış gerektirmez.

Uygulamanın yapılması için en güvenilir ve doğru zaman adetin ilk 5 günüdür. Bunun dışında bir zaman uygulanacaksa uygulamadan sonra 7 gün ek bir korunma yöntemi kullanmak gerekir.

İmplantın etkisi hemen başlar, koruyuculuğu 3 yıl boyunca devam eder. Gebelikten korunma oranı en yüksek yöntemlerden biridir. Bu oran %99’a yakındır. Cerrahi yöntemler dışındaki doğum kontrol yöntemlerinden güvenilirliği en yüksek yöntem olarak değerlendirilebilir.
Diğer yöntemlerle karşılaştırıldığında; örneğin cilt altı implanta en yakın olan doğum kontrol haplarının etkin korunma sağlaması için kişinin maksimum özen göstermesi, her gün aynı saatte unutmadan kullanması gerekir. Cilt altı implant ise günün yoğun koşturmacası altında unutma stresi olmadan korunma sağlar. Maaliyet olarak da 3 yıl etkili olduğu düşünülürse, doğum kontrol haplarına nazaran daha uygun bir yöntemdir. Rahim içi araçlarla (spirallerle) karşılaştırdığımızda hormonlu olanı ya da olmayanı farketmeksizin 6 ayda bir ultrasonla spiralin anatomik pozisyon olarak yerinde olduğu doğrulanmalıdır. Eğer kayma durumu olursa plansız gebelikler meydana gelebilir. Bunun düzenli takibini yapmak yine birçok kadını zorlayan bir konudur. Yine bazı kadınlarda rahim içi araçlar, serviks ve uterusda enfeksiyona yatkınlığı artırıp normalden daha sık vajinite sebep olmaktadır. Bu da hastanın sosyal hayatını kötü etkilemekte, medikal tedaviyi güçleştirmektedir. Cilt altı implantta enfeksiyona yatkınlık beklenmez. İmplant yerleştirildikten sonra anormal bir durum olmadığı sürece tekrar kontrolü gerekmez; hasta eliyle implantın yerinde olduğunu hissedebilir, kontrol edebilir. 3 yıl boyunca konforlu bir korunma sağlar.

Bu mucizevi gibi görünen yöntemin de elbette bazı yan etkileri mevcuttur. Uygulama yapılan her 10 kadından 1’inde vücutta sistemik olarak artan progesteron seviyesine bağlı olarak ruh hali değişimleri, bulantı, akne ve depresif ruh hali, baş ağrısı gibi yan etkiler gözlemlenmiştir. İlk 1 yıl içerisinde iştah artışı bazı kadınlarda gözlenen yan etkilerinden bir diğeridir. 6 ay sonrasında giderek normale döner. İlk yıl diyete dikkat edilirse bu yan etki olabildiğince azaltılabilir.

Cilt altı implanttan salınan progestin adet düzeninde bir takım değişiklikler yapabilir. İlk 1 yıl uzun süren ve miktarı az, düzensiz lekelenmeler şeklinde adet dönemlerine neden olabilir. Sonrasında uzun dönem adet görülmeyebilir. Bu bazı kadınlar için istenmeyen bir yan etki olsa da, menstrüasyon dönemini yoğun geçiren kadınlar için oldukça konfor sağlayan bir durumdur.

Cilt altı implant etilen vinil asetat kopolimerinden oluşan bir plastik olup, vücutta çözünmez. Aynı zamanda röntgende görülebilir olması için az miktarda baryum sülfat da içerir. Özellikle bu içeriklere karşı bir hassasiyetiniz, immün yanıtınız yoksa alerjik reaksiyon oluşturmaz. Rutin hayat koşullarında ya da fiziksel aktivte ile implantın ciltten çıkma durumu ve ya yer değiştirmesi beklenen bir durum değildir.

Cilt altı implant, uygulanırken olduğu gibi çıkarılırken de lokal anestezi altında poliklinik koşullarında uzman hekim tarafından çıkarılmaktadır. İmplant çıkarıldıktan 7 ila 14 gün sonra gebelik oluşabilir. Yani doğurganlık hemen geri döner.
Cilt altı implant lohusalar ve emziren anneler için güvenilir bir korunma yöntemidir. Doğumu takiben 28. günden itibaren uygulama yapılabilir. Hiç doğum yapmamış kadınlar için de uygun bir yöntemdir. Gebelik planlanırsa geri dönüşümü kolaydır.

Cilt altı implantının;
• Progesterona karşı hassasiyeti ve alerjisi olanlarda,
• Hamilelik şüphesi olanlarda ve hamilelerde,
• Meme, genital organ kanseri veya progesterona duyarlı tümör hikayesi olanlarda,
• Karaciğer hastalığı ve ya tümörü olanlarda,
• Açıklanamayan vajinal kanaması olanlarda,
• Derin ven trombozu (damar tıkanıklığı), pulmoner emboli ve ya diğer pıhtılaşma bozukluklarında kullanımı önerilmemektedir.

Kişisel korunma yöntemine genel sağlık durumu, kişisel bilgiler ve klinik bulgular dahilinde kadın hastalıkları ve doğum doktoruyla birlikte karar verilmesi en sağlıklı olanıdır. Doktorunun uygun görmesi halinde cilt altı implantlar başarılı ve konforlu bir korunma yöntemidir.

İlgili Mesajlar

1 of 1.746