ENKA Sanat, tiyatro tarihimizin zengin mirasını gözler önüne sermek ve gelecek nesillere aktarmak üzere yapım sponsorluğunu üstlendiği belgesellere bir yenisini ekliyor: Ferhan Şensoy. Yapımcılığını Porte Film, yönetmenliğini Selçuk Metin, senaryosunu Zeynep Miraç’ın üstlendiği belgeselin prömiyeri, Eylül ayında ENKA Açıkhava Tiyatrosu’nda gerçekleşecek.
ENKA Sanat, Türk tiyatro tarihinin yapı taşlarını oluşturan birbirinden değerli sanatçıların ilham verici hikâyelerini kayıt altına alarak, gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla yapım sponsorluğunu üstlendiği belgesel serisine, 2021 yılında aramızdan ayrılan usta isim Ferhan Şensoy ile devam ediyor. Sanat hayatı boyunca mizahı ve eleştiriyi birleştirerek toplumsal meseleleri sahneye, kitaplarına ve ekranlara taşıyan Ferhan Şensoy’un, sözcük oyunları, türettiği kelime ve kendine has tabirleriyle hem sanat dünyamızda hem de izleyicilerin zihinlerinde ve kalplerinde çok ayrı bir yer edindiğini ifade eden ENKA Sanat Direktörü Gül Mimaroğlu, belgeselin tüm bu süreci mercek altına alacağını vurguluyor: “O, geleneksel tiyatroyu modern bir bakış açısıyla harmanladı; Ortaoyuncular topluluğunu kurdu ve Ferhangi Şeyler gibi unutulmaz eserler yarattı; Münir Özkul’dan devraldığı kavuğu Rasim Öztekin’e devretti; toplumsal sorunları içeren çalışmaları ile dönemin sosyal ve kültürel dinamiklerine ayna tuttu; özgün mizah anlayışı ve cesur yorumlarıyla geniş kitlelere hitap etti. Tiyatro, onun için günü sorgulama ve geleceğe dair mesaj verme aracıydı kuşkusuz. “Güldürdüm gidiyorum, düşünün, geleceğim” sözleri onun hem eserlerindeki kalıcı etkiyi hem de izleyicisiyle derin bağı gösteriyor. İşte biz de belgeselle bu etki ve bağları görünür kılacağız.”
ENKA Sanat & Porte Film’in dördüncü iş birliği
Ferhan Şensoy belgeseli, ENKA Sanat & Porte Film’in iş birliğinde hazırlanan, duayen tiyatrocular Genco Erkal (Genco) ve Yıldız Kenter (Caniko) ile tiyatromuzun en önemli rejisörlerinden Işıl Kasapoğlu’nun (Anlatmadan Yapamam) ardından, dördüncü yapım olma özelliği taşıyor. Usta yönetmen Selçuk Metin, “Kelimelerle oynayan, alışılmadık bir mizah anlayışı vardı. Nev-i şahsına münhasır deyişinin ete kemiğe bürünmüş haliydi. Sanki başka bir boyuttan Türk Tiyatrosu’na, bilhassa Kabare Tiyatrosu’na geldi, geldiği yeri de aydınlatıp başkalaştırdı. İzleyicinin zihnini hep öteye taşıdı. İşte benim gözümde böyle bir mertebedeydi.” sözleriyle tanımladığı Ferhan Şensoy’un önümüzdeki haftalarda çekilmeye başlanacak belgeseli ile ilgili heyecanını şu sözlerle anlatıyor: “Bu dünyadan göçmeden önce, hayatının son yılını yaşadığından habersiz, Ferhan Şensoy belgeselini konuştuk kendisiyle. Yaşayan bir efsanenin daha belgeselini yapacaktım ve bu efsanenin Ferhan Şensoy olması beni o kadar çok heyecanlandırıyordu ki! O yaşarken bunu yapmak kısmet olmadı ama ENKA Sanat’ın değerli katkıları sayesinde Ferhan Şensoy’a ve hayata döndürdüğü Ses Tiyatrosu’na bir saygı duruşu niteliğinde olacak projemize başlıyoruz. Tiyatro anlayışını, sapını gülle donattığı o güçlü kalemini, ailesini, dünyasını; Ses Tiyatrosu ekseninde izleyici ile buluşturmayı hedefliyoruz.