İŞ DÜNYASIManşetRÖPORTAJLAR

Dünyada fark yaratan projeleriyle dikkat çeken Ouchh Studio kurucuları Eylül-Ferdi Alıcı çifti dergimize konuk oldu

Yeni medya sanatının öncülerinden Ouchhh Studio, 18-20 Nisan 2025 tarihlerinde düzenlenecek olan Art Dubai 2025’te dünyanın ilk kıtalararası gerçek zamanlı yapay zeka iklim değişikliği veri heykeli “Mother Earth Dubai”nin prömiyerini yapmaya hazırlanıyor.

Bu çığır açıcı enstalasyon, yapay zekâyı, bilimi ve sanatı bir araya getirerek gezegenimizin çevresel nabzını görselleştiren veri odaklı, etkileyici bir deneyim sunuyor. Ouchhh Studio sanatçıları Ferdi Alıcı ve Eylül Duranağaç Alıcı’nın 45 kişilik bir ekiple yarattıkları Mother Earth eseri, şu ana kadar 2 milyon kişinin deneyimlediği bir eser.

Bu proje, Dursun Gündoğdu’nun sahibi olduğu DG Art Project & Gallery sanat temsilciliğinde, teknoloji ortağı PH Partners iş birliğiyle hayata geçirilmektedir. DG Art Project bünyesinde, sanatçı temsilcisi Lal Dina Roso liderliğinde 10 kişilik bir ekip proje üzerinde çalışıyor. Galeri ve ekip, Mother Earth enstalasyonunun yanı sıra, Ouchhh Studio ile birlikte X19 numaralı iki ayrı stant ile fuarda yer alacak.

Bu dünya çapında ses getirecek sanatsal faaliyet nedeniyle Genel Yayın Yönetmenimiz Salih Keçeci, Ouchhh Studio’nun kurucuları Ferdi Alıcı ve Eylül Duranağaç Alıcı çiftiyle Art Dubai 2025 fuarı öncesinde İstanbul’daki stüdyolarında görüştü.

Teknoloji geliştikçe sanat da gelişiyor ve evriliyor. Ferdi ve Eylül, sizi Ouchhh Studio olarak tanıyoruz. Sosyal medyanıza baktık ve yaptıklarınız çok ilgimizi çekti. Bize kendinizi nasıl tanıtırsınız? Bu sanatı nasıl isimlendiriyorsunuz?
Ferdi: Amacımız, bilim, sanat ve teknolojiyi bir araya getiren, kamusal alanda içselleştirilmiş, şiirsel eserler üretmek. Bilgi Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı bölümü mezunuyuz. Eylül Hanım aynı zamanda çift anadal Sinema-TV mezunu.
Eylül: Benim yolculuğum biraz uzun ama özetle Bilgi Üniversitesi’nde Sinema-TV ve Görsel İletişim Tasarımı yandalı yaptım. YTÜ’de İnteraktif Medya Tasarımı üzerine yüksek lisans yaptım ve şu anda YTÜ’de Sanat ve Tasarım alanında doktora yapıyorum.
Ferdi: Bilgi Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı bölümünü burslu okuyarak mezun oldum. Daha ikinci sınıfta okurken stüdyomuzu kurduk ve eserler yapmaya başladık.

Ouchhh Studio’nun tanıtımını incelediğimde, New York’tan Tokyo’ya, Las Vegas’tan Paris’e kadar yaklaşık 35 şehirde 75 eser üretmişsiniz. Bu eserlerin tanımı nedir? Nasıl anlatırsınız?
Son 15 senede 75’ten fazla eser sergileme imkânı bulduk. “Veriyi boya, algoritmayı fırça” olarak kullandığımız eserler üretiyoruz. Son 7 yıldır da yapay zeka algoritmalarını geliştirerek eserler üretmeye başladık. Çıplak gözle göremediğiniz şeyleri görünür hale getirip onları şiirsel boyamalara çeviriyoruz.

Kamusal alanlarda, iç ve dış mekanlarda, bina yüzeylerinde gerçekleştirdiğimiz eserlerimiz mevcut. Bulgari, Mercedes, Ferrari F1, Audi, Hennessy, Nike gibi markalarla ve SpaceX, NASA, Singapur Bilim-Sanat Müzesi gibi kurumlarla çalıştık. Ayrıca Coachella’dan dünyanın birçok ışık festivaline kadar eserler sergiledik. Matematiğin ve sanatın evrensel dilini kullanarak her kıtada, her yaş, din, dil, ırk sınırı olmaksızın insanların ruhuna dokunan eserler ürettik.

Bir sanat eserinin üretim öncesi aranızdaki iş birliği nasıl ilerliyor?
Genel olarak birlikte kurduğumuz bir hayalimiz oluyor. O hayali gerçekleştirmek için karşılıklı konuşmaya başlıyoruz. Önce fikir gelir, ardından teknolojisini geliştirmeye başlarız. Tamamen fikir odaklı bir stüdyoyuz. Fikrimiz için gereken teknolojileri araştırırız, eğer yoksa geliştiririz.

Tabii ki sadece ikiniz değilsiniz. Arkanızda büyük bir ekip vardır. Detay verebilir misiniz?
Tabii. 45 kişilik bir ekibimiz var. Veri bilimi, yapay zeka kodlaması, animasyon, mimarlık gibi alanlarda uzmanlaşmış arkadaşlarımızdan oluşuyor. Teknoloji genelde yetmediği için her eser için yeni icatlar yapmak zorunda kalıyoruz.

Art Dubai 2025’e katılıyorsunuz ve bu fuarda ilginç bir eser sergileyeceğinizi duydum?
Ferdi: Art Dubai’ye geçen sene de katılmıştık. Bu sene yine onların davetiyle katılıyoruz. Oradaki en büyük enstalasyonu yapacağız. Yaklaşık 6 m yüksekliğindeki eserimizin ismi “Mother Earth” (Doğa Ana). Son 6 seneden beri yarattığımız bir seri aslında. Bundan önce Singapur Bilim ve Sanat Müzesi’nde bir ay boyunca sergiledik. Ondan önce de hem Pekin’de hem de Meksiko şehrinin Polanco bölgesinde kalıcı olarak iki tane veri heykeli yerleştirdik. Bu iki veri heykeli de eşzamanlı olarak NASA uydularından veri alıyor.

Art Dubai’de gerçekleştirdiğimiz ise sanat tarihinde bir ilk. Son 15 sene içinde yaptığımız bu iki veri heykelini de entegre ederek, ilk defa kıtalar arası eşzamanlı bir yapay zeka veri heykeli yapılacak. Art Dubai, Meksiko ve Pekin olmak üzere üç kıta bir araya gelecek ve bu eserler birbirleriyle konuşarak kolektif bir sanat eseri üretecekler. İmkânı olan sanatseverleri Dubai Art’ta standımıza bekliyoruz.

Mother Earth buradan çıkıyor galiba ana fikir olarak. Biraz açar mısınız? Neden konuşacaklar, bize ne verecek bu konuşmalar?
Eylül: Dünya yuvamız ve Doğa Ana insan eliyle oluşan birçok problemle baş etmeye çalışıyor. Bizim de amacımız, sanatı ve sanatın evrensel dilini kullanarak bu konuya dikkat çekmek. Bu anlamda kalıcı meydanlarda eserler yapmak. Her gün dolaştığınız yerlerde bu eserleri görerek tekrar tekrar bu sorunu hatırlamak.

Art Dubai’de olacak şey de şu: Üç kıtada yerleştirdiğimiz bilgisayarlarla eserler eşzamanlı 20 farklı NASA uydusundan iklim değişikliği verilerini alacak. Bu veriler de eşzamanlı üç kıtada entegre edilmiş yapay zeka algoritmalarıyla incelenip birbirilerine gönderim yapmaya başlayacaklar. Ama aynı zamanda makine zekâsı vizyonuyla bu üç heykel eşzamanlı boyama ve heykel yapmaya başlayacak. Bu daha önce yapılmış bir şey değil. Bunun için çok ciddi üstün teknolojiyle yaratılmış algoritmalar, çok ciddi bir bilgisayar gücü ve aynı zamanda bunu anlayacak bir veri bilimi altyapısı gerekiyor. 45 kişilik kalabalık ve her biri kendi alanında uzman bir ekiple hayata geçireceğimiz bir eser.

Bu 45 kişilik ekip içinde kaç tane Türk var?
Ferdi: Şaşırmayın ama ekibimizin hepsi Türk. Genç ve dinamik bir ekibimiz var.

Sizi bu 45 kişilik ekiple dünyada birçok noktada eserler sergilediniz. Ama ben bunları Türkiye’de de görmek istiyorum. Nasıl göreceğim?
Ferdi: Önümüzdeki aylarda İstanbul’da birkaç tane sürprizimiz olacak. Bu eserlerin başka versiyonlarını, başka formlarda ete kemiğe bürünmüş hallerini İstanbul’da Türk halkımızla paylaşma imkânı bulacağız.

Türkiye’de temsilciniz var mı? Hangi galeri veya kim?
Ferdi: Tabii ki var. Biz DG Art Project & Gallery ile çalışıyoruz. Art Dubai 2025’deki projemizi de DG Art Gallery&Project’in sahibi Dursun Gündoğdu temsilciliğinde, teknoloji ortağımız PH Partners iş birliğiyle hayata geçiriyoruz. DG Art Project bünyesinde, sanatçı temsilcisi Lal Dina Roso liderliğinde 10 kişilik bir ekip proje üzerinde çalışıyor.

Sanatseverler dijital eserlerden satın alabilir mi?
Eylül: Tabii ki bu eserler farklı formlarda hayata bürünüyor. Oturma odasında, bahçede ya da büyük bir müzenin girişinde görebileceğiniz eserler. Sanatçı ve galeriyle iletişim kurularak bu eserlerin limited editionlarından satın alınabilir.

Birçok global marka ile iş birliğiniz var. Biraz açar mısınız?
Ferdi: Evet, Mercedes, Audi, Ferrari F1, Shell, Bulgari gibi markalarla iş birliği yaparak onlara özel eserler ürettik. Örneğin Shell’in F1 arabalarına özel ürettiği bir yakıt için veri bilimi mühendisleriyle eş zamanlı çalışarak bir eser ürettik.

Sizi tanımaktan çok mutlu oldum. Bu keyifli röportaj için teşekkür ederim.

Salih Keçeci

İlgili Mesajlar

1 of 1.783