Dünyanın en büyük 8 uluslararası oyun ve e-spor etkinliğinden birisi olan Gaming İstanbul (GIST) 22 Eylül 2023’te Yenikapı’daki Prof. Dr. Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi’nde oyunseverle buluştu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve iştirakleri Medya A.Ş ile OGEM’in ana sponsorluğunda kapılarını açan Gaming İstanbul 3 gün süreyle 24 Eylül akşamına kadar oyun meraklılarını ağırlayacak.
Birçok renkli görüntüye sahne olan Gaming İstanbul, oyun turnuvaları, cosplay yarışmaları, e-spor etkinlikleri, oyun firmalarının stantları, yeni oyun lansmanları ve daha birçok etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Üç gün süreyle her gün gelen ilk 5000 ziyaretçiye verilecek PC Game Pass için oyunseverler sabahın erken saatlerinde yoğun kuyruklar oluşturdular.
Oyunpazarına yönelik değerlendirmeler yapan Gaming İstanbul Kurucu Ortağı MeriçEryürek: “Global oyun pazarının büyüklüğüyaklaşık 180 milyar dolar dolaylarında seyrediyor. Geçmiş yıllarda yapılanaraştırmalarda Türkiye oyun pazarı büyüklüğü konusunda en son 2020 yılında 1milyar doların üzerine çıktığı yönünde veriler var. Geçen bu sürede sektörün 1,4milyar dolar büyüklüğe ulaştığına kesin gözüyle bakıyorum.”
Bu yıl yedincisi düzenlenen Gaming İstanbul, 22-24 Eylül’de Türkiye’nin dört bir yanından gelen oyunseveri Yenikapı’daki Prof. Dr. Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi’nde bir araya getiriyor.
Gaming İstanbul’da PC’den konsola,mobil oyunlardan e-spor turnuvalarına kadar pek çok platformdaki oyunu ziyaretçilerle buluşuyor. Etkinliğe katılan ziyaretçiler ayrıca ödüllü e-sporkarşılaşmalarına ve turnuvalara katılırken, ünlü internet yayıncılarıyla da biraraya gelerek keyifli vakit geçiriyor. Yerli cosplay yetenekleri ise etkinliğin ilk gününde oldukça renkli görüntüler sundular.
Oyun sektörü 1,4 milyar dolar büyüklüğe dayandı
Gaming İstanbul’un Türkiye’nin oyun endüstrisinin ve oyuncuların varlığının tanıtımı açısından sektörde oldukça önemli bir yer kapladığını dile getiren Gaming İstanbul Kurucu Ortağı Meriç Eryürek, “hemen her ülkeden oyun dünyası profesyonellerini ağırlıyoruz. Ağırlıklı Avrupa, Asya ve Amerika ülkelerinden yatırımcı, oyun yayıncısı, stüdyo yöneticileri ve pazarlama / satış uzmanları geliyor. Bu yıl100.000 üzerinde ziyaretçi, 3000 üzeri profesyonel ve basın katılımı hedefliyoruz” dedi.
Oyun sektörüne dair değerlendirmelerde de bulunan Eryürek, 36 milyon aktif oyuncuya sahip olduğumuzu öngörüyoruz. Bu sayının içinde geçmişte cep telefonu, tablet veya bilgisayarına bir oyun indirmiş herkes var. Aktif, oyunlara veya oyun içi mağazalarla para harcayan oyuncu sayımız ise yaklaşık 12 milyon seviyesinde. Espor olarak da profesyonel oyuncu sayısı 600 civarında seyrediyor.
Global pazar büyüklüğü konusunda 175-187 milyar dolar arası ölçümlemeler var, yaklaşık 180 milyar dolar diyebiliriz. Türkiye oyun pazarı büyüklüğü konusunda elimizde kesin veri yok, son açıklanan veri 2020yılında 1 milyar doların üzerine çıktığı yönünde. Tahminimi sorarsanız, 1,4milyar dolar büyüklüğe ulaştığımıza kesin gözüyle bakıyorum.
Yatırımlar tarafından sektörü ele alacak olursak 2022’de424,7 milyon dolar yatırım aldık. İstanbul, geçen yıl Londra’nın ardındanAvrupa’da oyun sektöründe en fazla anlaşmanın gerçekleştirildiği ikinci kent oldu. İstanbul, dünya genelindeki değerlendirmede ise beşinci sırada. Yukarı yönlü büyüme trendinin devam edeceğini düşünüyoruz. Bu gelişimin sürdürülebilir biçimde devam etmesi için sektörde bazı regülasyonları yapmamız gerekiyor. Kamu ve özel sektör kaynaklarından çok fazla projeye çok fazla yatırım yapılıyor vebu güç inanılmaz dağılmış durumda. Küresel başarı senaryoları yaratabilmek içinbu dağınıklığı toparlayacak bir konsey, bir mentor ekibi olması lazım. Her oyuna değil global pazarda yerini bulacağına inandığımız projelere kaynaklarımızı yönlendirmek sektörün gelişimi ve küresel piyasalarla rekabet edebilmemiz için oldukça önemli.